Mozer Dental fogorvos Siófok
Mozer Dental fogorvos Siófok

 3D CT Háromdimenziós Digitális Röntgen készítés! 20.000 Ft

IDŐPONTKÉRÉS: +36 30 71 80 787

Az árlistában változás történt! Megértésüket köszönjük!

A készenléti ügyelet SZÜNETEL!

IDŐPONTKÉRÉS: +36 30 71 80 787

 

Fogsorok

ESZTÉTIKUS MOSOLY TELJES KIVEHETŐ MŰFOGSORRAL

FogsorokA műfogsor vagy protézis egy olyan eszköz, melyet azért viselünk, hogy pótoljuk az elvesztett vagy hiányzó fogakat. Kivehető fogsort akkor kell készíteni, amikor a maradék fogak száma nem elegendő ahhoz, hogy rögzített fogpótlást (hidat) viseljünk. A kivehető protézis alapját lemeznek nevezzük, ennek anyaga vagy akrilát (műanyag) vagy fém. A fogak akrilátból készülnek, és teljes egészében tükrözik a természetes fogak jellemzőit.

 

 

A hagyományos kivehető fogsor a leggyakrabban választott kezelési mód idős korban a teljes fogatlan állapot kezelésére. Ára jóval kedvezőbb, mint az implantátumokat is tartalmazó fogpótlásoknak. Persze hátrányuk is van az implantátumot tartalmazó társaikkal szemben – azoknál jóval instabilabbak, mozgásuk kifejezettebb rágáskor, beszédkor. Ennek oka, hogy a teljes műfogsor nem tud mibe kapaszkodni, nincs sem fog, sem implantátum amelyre rögzülhetne. A hagyományos műfogsort csupán a nyálkahártya tartja a helyén, a fogorvos a fogsor elkészítésekor a szájüreg anatómiai viszonyait igyekszik felhasználni a fogsor stabilan tartásához.

A teljes protézis vagy műfogsor az összes fogat pótolja az alsó, vagy a felső fogsorban. A részleges fogsor kitölti a hézagokat, melyeket a foghiányok hoznak létre. A részleges protézist rögzítik a meglévő fogakhoz vagy kapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással. Ez esetben a maradék fogakat fel kell használni az elhorgonyzáshoz, ehhez gyakran koronát kell készíteni a megmaradt fogakra.

A modern műfogsorok előnyei

A mai műfogsorok sokkal természetesebben néznek ki, mint valaha. A hiányzó fogak pótlása rendkívül előnyösen hat az egészségre és a megjelenésre. A teljes fogsor pótolja a hiányzó fogakat és megtámasztja az arc izmait és az ajkat. Enélkül a támasz nélkül a megereszkedett arcizmok idősebb hatást kölcsönöznek, és csökkentik a rágás és beszéd képességét.

A fogsorokat a fogtechnikus hasonló formájúra és színűre tudja készíteni, mint a természetes fogak és a fogíny, ezért nagyon kicsi változás lesz észrevehető. Sőt a jól elkészített fogsor egységessé varázsolja a mosolyt, és nem engedi, hogy beesettnek tűnjön az arc, és még a profilt is javítja.

Új protézis viselésekor fellépő problémák

Egy új műfogsor kellemetlen és kényelmetlen lehet addig a néhány hétig, amíg azt meg nem szokja az ember. A fog protézis illeszkedése lazának tűnhet, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulják a helyén tartani azt. A megszokás ideje alatt sokszor tapasztalható irritáció vagy érzékenység. Az is előfordulhat, hogy a nyál mennyisége időszakosan megnő. Amint a szájüreg megszokja a fogsort, megszűnnek a panaszok.

Éppen ezért az első időszakban az idő nagy részében tanácsos viselni a fog protézist, beleértve az alvás idejét is. Ezen időszak után, ha már megszoktuk a fogsort, éjszakánként el lehet távolítani. Ez lehetővé teszi a fogíny pihenését és segíti a szájüreg regenerálódását.

Szájhigiénia a műfogsorok viselésekor

Még teljes fogsor viselésekor is szükség van megfelelő szájhigiénére. Minden reggel és este mossa meg az ínyét, a nyelvét és a szájpadlását egy puha sörtéjű fogkefével. Ez eltávolítja a lepedéket és serkenti a vérkeringést. Rendkívül fontos, hogy a részleges fogsort viselők is naponta többször megtisztítsák a maradék fogakat, megelőzve ezzel a fogszuvasodást és az ínybetegségeket, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

Műfogsorok, protézisek tisztítása, ápolása

Műfogsor viselésekor szükséges a fogsor különleges ápolása. Az általános szabály: súrolás, áztatás, súrolás. Mindig egy tál víz, vagy egy összehajtott törölköző felett tisztítsuk, hogy ha leesik, ne sérüljön meg a fogsor. Áztatás előtt súrolja le a fogsort, hogy elősegítse az ételmaradék eltávolítását. Pezsgő fogsortisztító tabletta használata segíti a makacs szennyeződések eltávolítását és frissebb érzést kölcsönöz a viselőnek. Mindig követni kell a gyártó utasításait. Áztatás után újra le kell súrolni a fogsort. Vigyázzunk, nehogy túl durva sörtéjű fogkefét válasszunk, mert ezzel könnyen megkarcolhatjuk a fogsort. Kis- vagy közepes fejű fogkefét és fogkrémet ajánlunk a tisztításhoz. Győződjön meg arról, hogy a fogsor összes felszínét megtisztította, beleértve azt a felületet is, ami közvetlenül az ínnyel érintkezik. Ez különösen fontos, ha fogsorrögzítő pasztát használ. Ha ezek ellenére mégis fogkövet észlel a fogsoron, kérje dentálhigiénikus segítségét.