Mozer Dental fogorvos Siófok
Mozer Dental fogorvos Siófok

Új 3D CT Háromdimenziós Digitális Röntgen készítés! 18.000 Ft

IDŐPONTKÉRÉS: +36 30 71 80 787

A készenléti ügyelet átmenetileg szünetel!

Fogorvos munkatársat keresünk!

Fogsorok

ESZTÉTIKUS MOSOLY TELJES KIVEHETŐ MŰFOGSORRAL

FogsorokA műfogsor vagy protézis egy olyan eszköz, melyet azért viselünk, hogy pótoljuk az elvesztett vagy hiányzó fogakat. Kivehető fogsort akkor kell készíteni, amikor a maradék fogak száma nem elegendő ahhoz, hogy rögzített fogpótlást (hidat) viseljünk. A kivehető protézis alapját lemeznek nevezzük, ennek anyaga vagy akrilát (műanyag) vagy fém. A fogak akrilátból készülnek, és teljes egészében tükrözik a természetes fogak jellemzőit.

 

 

A hagyományos kivehető fogsor a leggyakrabban választott kezelési mód idős korban a teljes fogatlan állapot kezelésére. Ára jóval kedvezőbb, mint az implantátumokat is tartalmazó fogpótlásoknak. Persze hátrányuk is van az implantátumot tartalmazó társaikkal szemben – azoknál jóval instabilabbak, mozgásuk kifejezettebb rágáskor, beszédkor. Ennek oka, hogy a teljes műfogsor nem tud mibe kapaszkodni, nincs sem fog, sem implantátum amelyre rögzülhetne. A hagyományos műfogsort csupán a nyálkahártya tartja a helyén, a fogorvos a fogsor elkészítésekor a szájüreg anatómiai viszonyait igyekszik felhasználni a fogsor stabilan tartásához.

A teljes protézis vagy műfogsor az összes fogat pótolja az alsó, vagy a felső fogsorban. A részleges fogsor kitölti a hézagokat, melyeket a foghiányok hoznak létre. A részleges protézist rögzítik a meglévő fogakhoz vagy kapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással. Ez esetben a maradék fogakat fel kell használni az elhorgonyzáshoz, ehhez gyakran koronát kell készíteni a megmaradt fogakra.

A modern műfogsorok előnyei

A mai műfogsorok sokkal természetesebben néznek ki, mint valaha. A hiányzó fogak pótlása rendkívül előnyösen hat az egészségre és a megjelenésre. A teljes fogsor pótolja a hiányzó fogakat és megtámasztja az arc izmait és az ajkat. Enélkül a támasz nélkül a megereszkedett arcizmok idősebb hatást kölcsönöznek, és csökkentik a rágás és beszéd képességét.

A fogsorokat a fogtechnikus hasonló formájúra és színűre tudja készíteni, mint a természetes fogak és a fogíny, ezért nagyon kicsi változás lesz észrevehető. Sőt a jól elkészített fogsor egységessé varázsolja a mosolyt, és nem engedi, hogy beesettnek tűnjön az arc, és még a profilt is javítja.

Új protézis viselésekor fellépő problémák

Egy új műfogsor kellemetlen és kényelmetlen lehet addig a néhány hétig, amíg azt meg nem szokja az ember. A fog protézis illeszkedése lazának tűnhet, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulják a helyén tartani azt. A megszokás ideje alatt sokszor tapasztalható irritáció vagy érzékenység. Az is előfordulhat, hogy a nyál mennyisége időszakosan megnő. Amint a szájüreg megszokja a fogsort, megszűnnek a panaszok.

Éppen ezért az első időszakban az idő nagy részében tanácsos viselni a fog protézist, beleértve az alvás idejét is. Ezen időszak után, ha már megszoktuk a fogsort, éjszakánként el lehet távolítani. Ez lehetővé teszi a fogíny pihenését és segíti a szájüreg regenerálódását.

Szájhigiénia a műfogsorok viselésekor

Még teljes fogsor viselésekor is szükség van megfelelő szájhigiénére. Minden reggel és este mossa meg az ínyét, a nyelvét és a szájpadlását egy puha sörtéjű fogkefével. Ez eltávolítja a lepedéket és serkenti a vérkeringést. Rendkívül fontos, hogy a részleges fogsort viselők is naponta többször megtisztítsák a maradék fogakat, megelőzve ezzel a fogszuvasodást és az ínybetegségeket, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

Műfogsorok, protézisek tisztítása, ápolása

Műfogsor viselésekor szükséges a fogsor különleges ápolása. Az általános szabály: súrolás, áztatás, súrolás. Mindig egy tál víz, vagy egy összehajtott törölköző felett tisztítsuk, hogy ha leesik, ne sérüljön meg a fogsor. Áztatás előtt súrolja le a fogsort, hogy elősegítse az ételmaradék eltávolítását. Pezsgő fogsortisztító tabletta használata segíti a makacs szennyeződések eltávolítását és frissebb érzést kölcsönöz a viselőnek. Mindig követni kell a gyártó utasításait. Áztatás után újra le kell súrolni a fogsort. Vigyázzunk, nehogy túl durva sörtéjű fogkefét válasszunk, mert ezzel könnyen megkarcolhatjuk a fogsort. Kis- vagy közepes fejű fogkefét és fogkrémet ajánlunk a tisztításhoz. Győződjön meg arról, hogy a fogsor összes felszínét megtisztította, beleértve azt a felületet is, ami közvetlenül az ínnyel érintkezik. Ez különösen fontos, ha fogsorrögzítő pasztát használ. Ha ezek ellenére mégis fogkövet észlel a fogsoron, kérje dentálhigiénikus segítségét.